Oamenii au consumat alcool încă din preistorie, arată descoperirile arheologice. Băuturile: rol central în viața socială

Oamenii au consumat alcool încă din preistorie, arată descoperirile arheologice. Băuturile: rol central în viața socială
Publicat: 12/10/2018, 19:52
Actualizat: 25/03/2019, 20:28

Oamenii au consumat băuturi alcoolice încă din preistorie, dar, în pofida efectelor daunătoare, acest obicei, în mod moderat, a jucat un rol important în societate, comentează editorialistul și psihologulRobin Dunbar, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

„De ce beau oamenii? Pentru o persoană care așteaptă într-un bar într-o seară călduroasă de vară, răspunsul pare simplu: băutura este o plăcere și o relaxare. Pentru oficialii responsabili de sănătatea publică ce au citit cele mai noi studii referitoare la efectele negative ale consumului de alcool asupra societății, răspunsul ar putea părea frustrant. De ce ar bea cineva, dacă este atât de rău? Pentru mine și pentru colegii psihologi evoluționiști, răspunsul poate fi pus într-o nouă lumină, fascinantă, în contextul unor noi studii cu rezultate inedite. Este vorba de o situație simplă, dar complexă în același timp”, afirmă editorialistul Robin Dunbar, observând că oamenii sunt ființe sociale, care folosesc prieteniile pentru a se apăra de amenințări externe și de stres. „Grupurile sociale ale primatelor, spre deosebire de alte animale, se bazează pe legături pentru a menține coerența socială. În cazul oamenilor, o sticlă de vin roșu joacă un rol puternic”, crede editorialistul.

Nu este doar faptul că alcoolul îi face pe oameni să înlăture inhibițiile sociale și să devină exagerat de prietenoși. Mai degrabă este vorba de faptul că alcoolul declanșează mecanismul cerebral implicat în construirea și menținerea prieteniilor, sistemul endorfin, notează Robin Dunbar.

„Oamenii sunt asociați consumului de alcool încă din perioada preistoriei. Arheologi precum Patrick McGovern, de la Muzeul Universității Pennsylvania, au descoperit reziduuri de fermente în vase de lut din China care au vechimea de peste 8.000 de ani. (…) Pentru oameni, (…), băuturile fermentate joacă un rol central în organizarea festivităților în întreaga lume, iar festivitățile sunt legate de prietenii. Probabil că, din acest punct de vedere, alcoolul joacă un rol central. Avem nevoie de prieteni, deoarece ei ne oferă ajutor la nevoie ori știu să ne asculte în mod empatic. Dar prieteniile au și alte avantaje. Una dintre cele mai mari surprize din ultimul deceniu au fost numeroasele studii care arată că fericirea noastră, sănătatea și reacțiile la boli – chiar și rapiditatea recuperării și durata de viață – toate sunt influențate de numărul de prieteni pe care îi avem”, subliniază Robin Dunbar, avertizând însă că excesele în consumul de băuturi alcoolice sunt dăunătoare.

„Sigur că, la fel ca orice lucru biologic, cine consumă alcool în mod excesiv va intra într-o spirală negativă înainte de a-și da seama. Dar acest lucru este adevărat și despre mâncare. Sarea, proteinele, grăsimile și zahărul sunt bune, dar consumate în exces generează o serie de boli – diabet, obezitate, cancer, hipertensiune și altele. Același lucru este valabil și în cazul consumului de alcool: câteva guri creează relaxare și sociabilitate, chiar ar putea fi benefice. Dar cine consumă prea mult plătește prețul”, atrage atenția editorialistul.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu recent publicat de revista The Lancet, consumul de alcool constituie unul dintre principalii factori de îmbolnăvire și deces pe plan mondial, cel mai sigur mod de eliminare a riscurilor fiind evitarea totală a alcoolului. „La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală (…). La categoria de vârstă 15-49 de ani, consumul de alcool era în 2016 principalul factor de risc, la nivel global, cu o rată a mortalității de 3,8% în rândul femeilor și de 12,2% în rândul bărbaților”, arată studiul. Conform studiului, consumul de alcool este asociat cu producerea a 60 de boli cronice și acute. În 2016, 32,5% din populația lumii consuma alcool, adică 2,4 miliarde de oameni (1,5 miliarde de bărbați și 0,9 miliarde de femei). Principalii factori care pot provoca decesul din cauza consumului de alcool sunt tuberculoza, accidentele rutiere și autovătămarea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații